ГИС АЛИАНС отбеляза Световния ден на Географските информационни системи 2023

30.11.2023 г.

На 15 ноември бе отпразнуван Световния ден на географските информационни системи - 2023. На събитието за поредна година ГИС обществото в България, в лицето на ГИС Алианс, събра представители на държавната администрация, академичните среди и бизнеса, на конференция обединена от темата „Да отворим пространсвените данни“.

Събитието се състоя в приятната атмосфера на хотел Hyatt Regency Sofia и бе открито от г-н Николай Найденов, зам.- министър на регионалното развитие и благоустройството. Той отправи своето поздравление по случай празника и очерта възможностите и потенциала за сътрудничество на бизнеса и администрациите в посока подобряването на процеса по внедряване на геоинформационни системи в полза на работните процеси и обществото.

Събитието се радва на интерес от над 180 гости, сред които представители на АГКК, МОСВ, МЗХ и други. 

В конференцията взеха участие представители на академичните среди, в лицето на доц. Иван Кунчев, доц. д-р Стелиян Димитров, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, доц. д-р инж. Аспарух Камбуров, МГУ „Св. Иван Рилски“; инж. Младен Ценов, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", гл. ас. д-р Евгения Коматарова - Балинова, Национален археологически институт с музей – БАН, гл.ас. д-р Аделина Иванова – Лесотехнически университет, доц. д-р Румяна Илиева - Технически Университет-София.


Лекторите, сред които HEXAGON AB, „ТехноЛогика“ ЕАД, „Геодетект“ ЕООД, „Географика“ ООД, „Мапекс“ АД, „ГИС-София“ ЕООД, „ГАП Консулт“ и „ИПА“ ЕООД, представиха разнообразни проекти и демонстрации, с които предоставиха възможност на участниците в събитието да видят и сравнят различни ГИС решения, приложими, както в частния сектор, така и в държавни организации. 

Сред темите чухме за ползата от ГИС технологиите за ранно известяване при опасност от наводнения, за прехода от ГИС към умна цифрова реалност, за данните с отворен достъп от лазерно сканиране на Мурфатларски скален комплекс в Румъния и други. Видяхме демонстрация на VR симулатор за управление на дрон; дигитален двойник на кв. Люлин, гр. София, както и как проект „Solar cities“  - за оценка на соларния потенциал на покривни конструкции, помага на обществеността да види соларния потенциал на сградите в София и в Бургас. 

Пълна програма може да видите тук: https://gisalliance.org/Page/sabitiya-gis-den-2023